15 minutes of friendship

Dit project is helaas komen te vervallen.

15 Minutes of Friendship wil door kinderen vriendschap met elkaar te laten sluiten, ook de sociale kringen van hun ouders beïnvloeden. Doordat kinderen een vriendschap met iemand van ‘hen’ sluiten, moeten ook de ouders zich tot dit nieuwe ‘ons’ verhouden. Dit kan de interculturele vooroordelen in hele gezinnen doen smelten. Het gewenste effect is dat deze gezinnen door deze nieuwe vriendschappen anders zullen reageren op de volgende keer dat er slecht nieuws is, als er rampen gebeuren in delen van de wereld waar ze zich eerder nog niet druk over maakten. Als de cirkel van zorg en aandacht zich
uit kan breiden tot mondiaal niveau creëren we via 15 Minutes of Friendship een nieuwe generatie van betrokken wereldburger.

Het idee is dat kinderen uit de westerse cultuur middels een videovriendschap met een kind uit een deel van de wereld met minder privilege in contact komen. Dit idee is zeker niet nieuw en er zijn vele projecten van dit soort geweest. Wij proberen met behulp van “serious gaming” en techniek (zoals live vertaling en videobellen) dit contact laagdrempelig in de financiële investering en tijd te houden. Kinderen hoeven niet te reizen om elkaar te ontmoeten en kunnen zonder vertaler direct met elkaar spreken. Dat maakt dit project makkelijk toegankelijk voor kinderen in de westelijke, maar ook in minder ontwikkelde delen van de wereld.

De kinderen gaan ten minste 15 minuten per maand met elkaar praten, videoberichtjes sturen, spelletjes spelen of opgaven oplossen. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld door doelgerichte vragen en antwoorden de foto van hun nieuwe vriend/ vriendin steeds beter zien als zij al langer met elkaar in contact zijn. Het platform faciliteert diverse van dit soort spelletjes en stelt diverse taken beschikbaar die spelenderwijs het kennismakingsproces begeleiden en ondersteunen. Op deze manier zullen de kinderen elkaar beter leren kennen, en hun perspectieven verbreden met hoe kinderen in andere delen van de wereld opgroeien. Ook de ouders krijgen een betere idee over de cultuur van de nieuwe vrienden van hun kind en het verschil tussen deze culturen.

Wij gaan dit idee in pilotvorm toetsen, waar wij Nederlandse kinderen met kinderen uit vluchtelingenprojecten in Nederland in verbinding brengen en deze vriendschap maandelijks te laten onderhouden. De pilotvorm is de eerste uitvoering van dit project. Voordat wij in gebieden van de wereld gaan reizen en met scholen er gaan contact opnemen, is het belangrijk, om de spelletjes te evalueren, te kijken, hoe de techniek werkt, en wat er echt nodig is, om dit project levend te houden. In eerste instantie willen wij graag direct contact hebben met de deelnemers, om snel en effectief op mogelijke problemen te reageren. Bovendien is het probleem van sociale identificatie binnen een ‘ingroup’ of een ‘outgroup’ in Nederland heel erg aanwezig aangezien wij een multicultureel land hebben, wat versterkt is door de sterke vluchtelingenstromen.

Auteur:

Vorig artikel

Wavywork

Volgend artikel

De drie misverstanden over VR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten

nl_NLDutch