De drie misverstanden over VR

Vooral nr. 2 komt veel te vaak voor

Tijdens klantgesprekken ziet VR-ondernemer Freek Teunen steeds dezelfde misverstanden terugkomen, zelfs bij mensen met VR-ervaring. “Om sneller vooruitgang te boeken met VR hebben we dus behoefte aan meer kennis over de techniek.” Daar wil hij graag bij helpen. Daarom zet Freek hier de drie grootste misverstanden op een rij. Herken jij ze?

1: De locatie waar je je klant een VR-bril opzet is net zo belangrijk als je VR-beleving zelf

Waar zet je je klant of medewerker de VR-bril op? Thuis, op kantoor of staand tussen de barstoelen tijdens een netwerkborrel? Op een druk kantoor heeft iemand misschien minder bewegingsruimte. Hoe zorg je er dan voor dat hij zich niet onzeker of zelfs onveilig voelt? Tijdens een netwerkborrel of op een beurs is er veel achtergrondgeluid wat de ervaring negatief beïnvloedt. Die ruis wil je wegwerken. Of misschien is het beter om een aparte ruimte te creeëren. Hier wil je vooraf goed over nadenken, nog voordat je een app ontwikkelt of aanschaft, want die fysieke ruimte is het eerste portaal naar de VR-ervaring. Het feest begint daar. Of het valt daar al in het water. 

2: VR is niet per se immersief

Het woord immersie of immersion bestond natuurlijk al lang, want ook goede boeken, films en reportages kunnen immersief zijn. Die dompelen je ook onder. Toch lijkt de VR-community het woord te hebben geclaimd en die noemt VR standaard een immersieve techniek. Dat klopt niet helemaal. Ja, de bril sluit je af en dat vermindert de afleiding en vergroot de focus op de content. Maar dat betekent nog niet dat de ervaring immersief is. Daar moet je wel wat voor doen. Misschien meer dan je denkt.

Er bestaan om te beginnen meerdere vormen van immersie. Je hebt bijvoorbeeld narratieve immersie, waarbij je wordt meegenomen in het verhaal. Maar er is ook zoiets als tactische immersie. Die voel je als je bepaalde vaardigheden gebruikt en in the zone komt tijdens het oefenen en perfectioneren ervan. Zo zijn er meer. Welke vorm van immersie heb je nodig voor jouw VR-doel?

Een andere belangrijke voorwaarde voor immersie in VR, iets wat nog vaak wordt vergeten, is interactie. Gebruikers moeten iets kunnen doen; lopen, bewegen, een knop indrukken iets oppakken of gooien. Dat verhoogt het gevoel van immersion al.

3: Als we praten over VR hebben we het misschien niet over hetzelfde. 

Met de term VR bedoelen sommige mensen de technologie, de apps of de VR-brillen ofwel Head Mounted Displays (HMD). Anderen bedoelen een Computer Assisted Virtual Environment (CAVE). Het valt allemaal onder de noemer virtual reality.

Maar virtual reality wordt soms ook verward met augmented reality. En mixed reality is volgens sommigen hetzelfde als augmented reality en dat is het volgens mij niet. Mixed reality is wat mij betreft handsfree en AR werkt met een touch interface (zoals bijvoorbeeld een iPad). En zowel VR, AR en MR maken gebruik van spatial computing.

Voor ‘VR door een zakelijk bril’ heb ik alle termen duidelijk gedefinieerd en dat was hard nodig. Mijn tip: vraag je gesprekspartner wat hij of zij precies bedoelt al hij of zij het over VR, AR en MR heeft. Dat kan een hoop misverstanden voorkomen.

Freek Teunen (1994), ontwikkelde de Virtuele Droomvlucht voor de Efteling. Met VR maakte hij één van de meest populaire attracties ook toegankelijk voor bezoekers met een handicap. 

Nu werkt hij mee aan PlaygroundVR, een virtuele speeltuin voor kinderen in het ziekenhuis. Het project is meerdere malen genomineerd voor innovatieprijzen en haalde de finale van de Philips Innovation Award 2020.

8 augustus verschijnt zijn boek ‘VR door een zakelijke bril’. Het eerste Nederlandse boek over VR. “Het is een praktische gids voor ondernemers, (innovatie)managers, studenten en alle andere geïnteresseerden. Nieuwkomers én ervaren gebruikers.”

Pre-order nu en je krijgt ruim 40% korting. Exclusief verkrijgbaar via http://www.freekteunen.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s